Pauwen

Voor het houden van pauwen heb je behoorlijk wat ruimte nodig. Het liefst lopen ze vrij rond, maar je kunt ze ook in een grote volière houden. Het zijn groepsdieren, die in een hecht koppel altijd bij elkaar blijven. Pauwen bewaken hun territorium. Als ze een vreemde pauw zien, vechten ze deze hun territorium uit. Soms vallen ze zelfs een auto aan. In de spiegeling van auto’s denken ze dan vreemde pauwen te zien!

Een pauwenhen legt vier tot acht eieren. Als ze een paar eieren gelegd heeft, begint ze met broeden. Na ongeveer een maand kruipen de kuikens uit hun ei. Ze worden meteen met veertjes geboren en niet, zoals bij andere kuikens, met dons. Al heel snel krijgt het pauwenkuiken ook zijn kroontje. De moeder zorgt nog lange tijd voor haar jongen.  De mooie grote staart die bij pauwenhanen hoort, komt er pas na drie jaar. Maar om te oefenen pronken kleine stoere pauwtjes toch al snel met hun kleine korte staartveren.

Stadsboerderij-Presikhaaf-pauw

Pauwenweetjes

  • Een mannetjespauw noemen we haan. Een vrouwtjespauw heet hen. Hun jong is een pauwenkuiken.
  • Pauwen bewaken hun territorium. Een territorium is het leefgebied waarin dieren wonen. Ze zoeken hier hun voedsel en verzorgen hun jongen. Vreemde dieren die in hun territorium komen worden weggestuurd, bedreigd en als het nodig is aangevallen.
  • Als jonge pauwen honger hebben, tikken ze op de snavel van hun moeder. Dat is een teken van hun moeder om met de kuikens op zoek te gaan naar eten.
  • Een pauw maakt haar nest in een kuiltje in de grond tussen de struiken. Maar soms ook in een dikke boom, in een leeg roofvogelnest of zelfs op een gebouw.
  • Als jonge pauwen honger hebben, tikken ze met hun snavel op de snavel van hun moeder. Dan geeft ze hen te eten.

Stadsboerderij Presikhaaf is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem