Kalkoenen

Op Stadsboerderij Presikhaaf hebben we Crollwitzer kalkoenen. Kalkoenen worden vooral om het vlees gehouden, hier op de boerderij om de sier. De mannetjes kalkoenen zijn beduidend groter. Ze lopen vaak te pronken. In het voorjaar kunnen ze wel eens vervelend doen naar omstanders omdat ze hun vrouwtjes willen beschermen. Om te imponeren kan het mannetje zijn lellen helemaal volpompen met bloed. Datzelfde geldt voor het opzetten van de staartveren in een boog en het slepen met hun vleugelveren over de grond.

Kalkoenen zijn het hele jaar door graag buiten. Ze gaan graag op onderzoek uit. Ze hebben daarom de ruimte nodig in een stuk weiland of grote volière. ’s Avonds zoeken ze het nachthok met de zitstokken op. Op de grond ligt zand. Hierin nemen de kalkoenen graag een zandbad.

Pas als een kalkoenhen 8 maanden oud is, begint ze eieren te leggen. Dat doet ze eens in de 4 dagen. Een kalkoen maakt haar nest op de grond. Ze beschermt het nest tegen indringers. Na een maand komen de eieren uit.
De kuikens blijven de eerste dag in het nest, maar daarna komen ze naar buiten. Ze kunnen dan al snel goed voor zichzelf zorgen. Het duurt ongeveer 2 weken voordat ze een beetje kunnen vliegen.

kalkoen-20130210-_FAM8842

Kalkoenenweetjes

  • Een mannetjeskalkoen noemen we, net als bij kippen, haan. Een vrouwtjeskalkoen heet een hen. Hun jong is een kuiken.
  • Kalkoenen zijn groepsdieren. De mannetjes leven meestal gescheiden van de vrouwtjes. Maar het komt in een koppel vaak voor dat er tussen de vrouwtjes ook een mannetje woont.
  • Een kuiken blijft 4 tot 10 maanden bij zijn ouders.
  • Kalkoenen eten elke dag een paar steentjes, ook wel maagkiezel genoemd. Dat zijn kleine scherpe stukjes steen. In de maag helpen deze steentjes mee om de harde zaden die de vogel eet, te vermalen. Als de steentjes versleten en niet meer scherp zijn, worden ze weer uitgepoept.

Kalkoen-Korenmaat-20150510_FAM3383

 

Stadsboerderij Presikhaaf is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem